TCMB ÖZET DÖVİZ PROVİZYONU BİLDİRİMİ HK (SON GÜN 10/04/2023)
5 Milyon TL üzeri Kredi Kullanan Firmalar TCMB Sistemik Risk Veri Takip Sistemi Üzerinden Raporunuzu Göndermeyi Unutmayın
1-Merkez Bankasına Raporlama Nasıl Yapılacak?
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Tüzel Kişilerin Döviz Pozisyon Raporlaması konulu talimatı doğrultusunda, yurt içinde faaliyet gösteren bankalardan kullandığı nakdi ve gayri nakdi toplam kredi bakiyesi 5 milyon TL ve üzerinde olan tüzel kişi firmaların döviz pozisyon raporlarını her ayın ilk 10 iş günü içerisinde https://tcmbveri.gov.tr adresinde oluşturulan “Özet Döviz Pozisyon Raporu” linki üzerinden Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’na bildirmesi gerekiyor.
2-İlk Raporlama Ne Zaman?
İlk raporlamanın Mart 2023 dönemi için yapılması gerekmekte olup Mart ayı sonu itibarıyla kredi riskini belirtilen sınırın aşılması durumunda Nisan ayının ilk 10 iş günü içerisinde raporlama işleminin tamamlanması gerekli.
3-Devam Eden Aylarda Bildirim Yapılacak mı?
Takip eden aylarda da stok kredi bakiyenizin raporlama sınırının üzerinde olması durumunda, raporlamalar aylık frekansta takip eden ayın 10 iş günü içerisinde bildirilmeye devam edilecektir.
4-Sistemik Risk Veri Takip Sistemine Nasıl Başvurularak Rapor Gönderilir?
Yurt içinden ve yurt dışından sağlanan yabancı para nakdi krediler ile dövize endeksli kredilerinin toplamı, Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile belirlenen limitler dâhilinde olan firmalar, sistem tanımlamalarını ve giriş işlemlerini gerçekleştirmek üzere kurumsalizleme@tcmb.gov.tr adresine e posta ile başvuracaktır.
5-Bildirim hatalı yapılırsa Firma yönetiminin verilerin doğruluğu ile ilgili sorumluluğu nedir?
Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında 5 inci dördüncü fıkrası uyarınca firma yönetimi Bankaya bildirilecek verilerin tam ve doğru olmasından sorumludur. Bu çerçevede veri bildiriminin yapılmaması, doğru veya eksiksiz gerçekleştirilmemesi durumlarında 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanununun 68 inci maddesi gereğince işlem başlatılabilir.
6-Sistem ile ilgili sorular ve sorunlar TCMB’ye nasıl iletilecektir?
Sistem ile ilgili sorular sistemde yer alan iletişim bölümünden, 0312 507 70 20 numaralı telefon numarasından ve kurumsalizleme@tcmb.gov.tr adresinden iletilebilecektir.
7-Bildirim yükümlülüğü hangi finansal tablolar uyarınca belirleniyor?
Döviz Pozisyonunu Etkileyen İşlemlerin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Tarafından İzlenmesine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in 5 / 2 maddesi uyarınca, bildirimle yükümlü olunup olunmadığının belirlenmesinde, firmanın yabancı para nakdi kredileri ile dövize endeksli kredileri toplamı hesaplanırken varsa son hesap dönemine ilişkin TMS’lere göre hazırlanan finansal durum tablosu, TMS’lere göre hazırlanmış finansal durum tablosunun bulunmaması durumunda vergi mevzuatı çerçevesinde kamu idarelerine sunulmak üzere hazırlanan bilanço dikkate alınır.
Özet Döviz Pozisyonu Bildirimi Nedir?
Özet Döviz Pozisyonu, Yurt içi bankalardan temin edilen nakdi ve gayri nakdi toplam kredi bakiyesi 5 milyon TL ve üzerinde olan, finansal olmayan firmaların özet döviz pozisyonlarını takip etmek amacıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bünyesinde oluşturulan bir veri tabanıdır.
1211 Sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu’nun 44. ve 68. maddeleri ile Bankamızın firmalardan veri alma yetkisi düzenlenmiştir. Bu yetki doğrultusunda, istenilecek bilgi ve belgelerin kapsamı, toplanma ve izlenme yöntemi, doğruluğunun denetimi ve paylaşımına ilişkin usul ve esaslar TCMB tarafından belirlenmektedir.
Bildirimle yükümlü olan firmalar, finansal raporlama çerçevesine uygun olarak hazırlanan ve yabancı para kalemlerin TL karşılığından oluşan verileri, Özet Döviz Pozisyon Raporu veri formunu kullanmak suretiyle aylık hesap dönemleri itibarıyla Raporlama bölümünden giriş yaparak bildireceklerdir.
TCMB Sistemik Risk Veri Takip Sistemi