ŞİRKET ARAÇLARININ SİGORTALI PERSONEL DIŞINDA KULLANIMININ TESPİTİ HALİNDE KARŞILAŞILACAK YASAL MÜEYYİDELER
ŞİRKET ARAÇLARININ SİGORTALI PERSONEL DIŞINDA KULLANIMININ TESPİTİ HALİNDE KARŞILAŞILACAK YASAL MÜEYYİDELER SGK’nın 2015/25 sayılı Kayıt Dışı İstihdam ile Mücadele Genelgesi gereği şirket aktifine kayıtlı taşıtların, şirket ortakları ve sigortalı çalışanlar haricindeki kişilere kullandırılmaması gerekiyor. Sosyal Güvenlik Kurumuna, kayıt dışı istihdamın önlenmesi amacı ile diğer kamu idareleri, bankalar, aracı kurumlar, oda, borsa, birlik ve meslek kuruluşlarından bilgi ve belgeler gönderilmektedir. SGK’ya bildirim yapan kurumlar arasında Emniyet Genel Müdürlüğü de yer almaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan trafik denetimleri sonucu, trafik ceza tutanağı düzenlenerek sürücüye elden tebliğ edilen ve şirket aracı olan araçların plakası, sürücünün adı ve soyadı, T.C. Kimlik Numarası, cezanın düzenlendiği yer, il, ilçe ve tarih bilgileri elektronik ortamda Sgk’ya gönderilerek ve Sgk’ca gerekli sorgulamalar yapılmaktadır. Şayet şirket aracını kullanırken trafik cezasına maruz kalan kişi şirkette ortak veya sigortalı değil ise; ilgili şirketten bilgi ve belge istenecek ve sonucuna göre işlem yapılacaktır.

ŞİRKET ARAÇLARININ SİGORTALI PERSONEL DIŞINDA KULLANIMININ TESPİTİ HALİNDE KARŞILAŞILACAK YASAL MÜEYYİDELER

 

SGK’nın 2015/25 sayılı Kayıt Dışı İstihdam ile Mücadele Genelgesi gereği şirket aktifine kayıtlı taşıtların, şirket ortakları ve sigortalı çalışanlar haricindeki kişilere kullandırılmaması gerekiyor. 

 Sosyal Güvenlik Kurumuna, kayıt dışı istihdamın önlenmesi amacı ile diğer kamu idareleri, bankalar, aracı kurumlar, oda, borsa, birlik ve meslek kuruluşlarından bilgi ve belgeler gönderilmektedir. 

SGK’ya bildirim yapan kurumlar arasında Emniyet Genel Müdürlüğü de yer almaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan trafik denetimleri sonucu, trafik ceza tutanağı düzenlenerek sürücüye elden tebliğ edilen ve şirket aracı olan araçların plakası, sürücünün adı ve soyadı, T.C. Kimlik Numarası, cezanın düzenlendiği yer, il, ilçe ve tarih bilgileri elektronik ortamda Sgk’ya gönderilerek ve Sgk’ca gerekli sorgulamalar yapılmaktadır. Şayet şirket aracını kullanırken trafik cezasına maruz kalan kişi şirkette ortak veya sigortalı değil ise; ilgili şirketten bilgi ve belge istenecek ve sonucuna göre işlem yapılacaktır. 

Trafik ceza tutanağı düzenlenen kişinin şirket ortağı ya da sigortalı çalışanı olmaması halinde; tutanak tarihine işe giriş bildirgesi için 2 asgari ücret, ayrılış bildirgesi için 1/10 asgari ücret ve o aya ait aylık prim hizmet belgesi için 2 asgari ücret idari para cezaları uygulanacaktır. Ayrıca tutanağın tutulduğu yıla ait 6661 asgari ücret desteği iptal edilecek verilen asgari ücret desteği var ise gecikme zammı ile birlikte geri alınacaktır. 

Şirket araçlarını sigortalı çalışan personel, şirket ortakları, şirket müdürleri, firma sahipleri dışında kullanımı bir çok cezai müeyyideyle karşı karşıya kalmanıza neden olabilecektir.

Konunun önemine binaen bilgi ve değerlendirmenize sunarız.