KÇÖ Uygulaması Sona Eren Personel Ücretsiz İzin Nakdi Ücret Desteği Alabilecek Mi
Ülkemizde de Covid-19 salgını etkilerine karşı hem işverenleri hem çalışanları korumak adına alınan kısa çalışma ödeneği süresinin bitimine geldiğimiz bugünlerde KÇÖ uygulaması sona eren işçiler için...

Ülkemizde de Covid-19 salgını etkilerine karşı hem işverenleri hem çalışanları korumak adına alınan kısa çalışma ödeneği süresinin bitimine geldiğimiz bugünlerde KÇÖ uygulaması sona eren işçiler için; “Aynı ay içerisinde hem ücretsiz izin hem de kısa çalışma uygulanır mı?” sorusunun cevabı merak edilmektedir.

Personelleri Hangi Uygulamadan Faydalandıracağız?

Çalışanın kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilmesi için hem işverenlerin hem de çalışanların bazı şartları sağlıyor olması gerekiyor. Faaliyetlerin durdurulduğu veya azaldığı iş yerleri için çalışanlar adına kısa çalışma ödeneğine sadece işverenler başvuru yapabiliyor ve başvuru yapılacak çalışanlar için 450 gün prim ödeme ve son 60 gün çalışma şartı aranıyor. Ancak diğer yandan bu şartı karşılayamayan önemli bir kesim de bulunuyor. İşte bu kesim için devreye nakdi ücret desteği uygulaması giriyor. Nakdi ücret desteğinden 17 Nisan 2020 tarihinde işveren tarafından ücretsiz izne çıkarılan ve kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayan kişiler yararlanabiliyor. Ayrıca 15 Mart‘tan sonra işten çıkarılan ve işsizlik ödeneği alamayan işçiler de bu destekten faydalanabiliyor.

İki Uygulamadan Aynı Ay İçerisinde Faydalanılabiliyor Muyuz?

Çalışanların hem kısa çalışma ödeneğinden hem de nakdi ücret desteğinden aynı ay içerisinde faydalandırılması daha önceki dönemde sistemde oluşan hatalar nedeniyle uygulanamıyordu.

Yapılan yeni düzenlemelerle birlikte İş-Kur sistem düzeltmesine gitmiş ve KÇÖ biten personellerin Nakdi Ücret Desteğinden yararlanmasının önünü açmıştır. Ancak bu faydalandırmanın geçerli olabilmesi için; personelin her iki uygulama için seçilen tarihlerinin farklı olması ve İş-Kur üzerinden KÇÖ bitiş tarihinin güncellenmesi gerekiyor.

 

Örnek: 1 Nisan–20 Mayıs tarihleri arasında Kısa Çalışma Ödeneğinde bulunan personelin KÇÖ hakkının sonlanması ve fiili çalışmaya devam edilmemesi halinde 21 Mayıs – 30 Mayıs tarihlerinde Ücretsiz İzne çıkarılmış sayılacaktır. İlgili işlemin bildirimi ise aşağıdaki şekliyle yapılacaktır;

01 Mayıs – 20 Mayıs tarihleri arasında personelin Kısa Çalışma Ödeneği Listesinde bildirimi yapılacaktır. Fiili çalışma devam etmeyeceği için 21 Mayıs – 30 Mayıs tarihleri arasındaki süreci Ücretsiz İzinli olarak gösterilecek olup İş-Kur üzerinden KÇÖ Bitiş Tarihinin güncellenmesi ile birlikte Nakdi Ücret Desteği uygulamasından yararlanabilecektir. İlgili tarihler arasında günlük 39,24 TL’lik destekten yararlanabilmesi için personelin SGK İşveren İntra Ekranı üzerinden Pandemi Ücretsiz İzin Bildirimi sekmesinde diğer Nakdi Ücret Destekli personeller ile birlikte bildirimi gerekmektedir.

Bordro ve Puantajında ayrı ayrı Kısa Çalışma ile birlikte Pandemi Ücretsiz İzin kaydı tutulacak, E-bildirge üzerinden ise Eksik Gün Kodu “29-Pandemi Ücretsiz İzin ve Diğer Nedenler” seçilmek suretiyle bildirilmesi gerekecektir.