Turizm Sektöründe Çalıştırma Zorunluluğu Getirilen Meslek Erbabı Personelleri
5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunun Sorumluluklar başlıklı 22 inci maddesinin 7 inci fıkrasına göre gıda işletmeleri, işin nevine göre, konu ile ilgili lisans eğitimi almış en az bir personel çalıştırmak zorundadır...

5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunun Sorumluluklar başlıklı 22 inci maddesinin 7 inci fıkrasına göre gıda işletmeleri, işin nevine göre, konu ile ilgili lisans eğitimi almış en az bir personel çalıştırmak zorundadır. 

En az 300 kişi yatak kapasitesine sahip olan konaklama tesislerinden yerinde yemek üretimi ile servisinin yapıldığı (sadece kahvaltı veren konaklama tesisleri hariç) gıda işletmeleri;

  • Gıda Mühendisi,
  • Ziraat Mühendisi (gıda veya süt bölümü),
  • Kimya Mühendisi,
  • Kimyager,
  • Diyetisyen,
  • Ev ekonomisi yüksekokulu beslenme bölümü lisans mezunu,
  • Veteriner Hekim,
  • Gıda Teknoloğu.

Bölümlerinden lisans düzeyindeki mezunlardan çalıştırılması zorunludur.

17.12.2011 tarih ve 28145 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmeliğinin 10 uncu maddesine göre gıda işletmelerinde, çalıştırılması zorunlu olan personel ile ilgili aşağıdaki hususlar uygulanır.

a- Çalıştırılması zorunlu personelden meslek odası bulunan meslek mensubu, bağlı olduğu meslek odasından ilgili işletmede çalıştığına dair belge alacaktır. Meslek odası bulunmayan meslek mensupları için gıda işletmecisi ile yapacağı sözleşme aranacaktır.

b- Gıda işletmecisi, üretimin nevine uygun en az lisans düzeyinde eğitim almış ise kendi işletmesinde zorunlu personel olarak çalışabilir.

c- Gıda işletmecisi, işletmenin faaliyette bulunduğu çalışma gün ve saatlerine göre (Tam zamanlı) zorunlu personel istihdam etmek zorundadır. Gıda işletmesinde çalışan zorunlu personel, işletmenin faaliyette bulunduğu çalışma gün ve saatleri içerisinde başka bir işte çalışamaz.

 

Yukarıdaki meslek mezunlarından birini çalıştırmak istemeniz durumunda; meslek mensubunun bağlı olduğu odanın istemiş olduğu evrakların hazırlanması gerekmektedir. Gıda mühendisi adı altında çalıştıracağınız bir işçiye Odanın belirlemiş olduğu fiyat tarifesine göre ücret ödeme yükümlülüğünüz bulunmaktadır.

Örnek : Gıda mühendisi bölümü bir işçiyi çalıştırmak istemeniz durumunda Bağlı bulunduğu odaya işçi ve işveren olarak kayıt yaptırılacak. Odanın istemiş olduğu evrakların hazırlanması sonucunda işçiye 2020 tarifesi olan aylık net 5.676,00 TL ücret ödenmesi gerekmektedir.  

Meslek mensubu odası bulunmayan bölümler Diyetisyen ve Ev ekonomisi yüksekokulu beslenme bölümüdür. Meslek odası olmadığından dolayı mensupları için gıda işletmecisi ile yapacağı sözleşme aranacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken husus meslek mensubu ile aranızda bir iş sözleşmesinin olması ve işçinin 4 yıllık eğitim veren fakültelerden mezun olmasıdır.

Meslek mensubu odası olmayan işçinin çalıştırılmasında, ücret belirleyen bir birim olmadığından işçi ile işveren arasında belirlenen ücret dikkate alınacaktır.

Denetimi Tarım İl Müdürlüğü’ne bağlı birimler yapmaktadır. Gıda Mühendisinin işverence çalıştırılmaması durumunda her denetim başına ortalama 8.000,00TL ile 8.500,00 TL arasında ceza uygulamaktadırlar.    

Bilgi ve değerlendirmenize sunarız.