Yabancı çalışma izinlerinde uyulması veya aşılmaması gereken süreler, hem yabancı çalışan hem de işveren açısından çok önemli olup, uygulamada idari para cezasından iznin iptaline kadar yaptırımları olan hususlardır.
Yurtiçi Başvurusunda dikkat edilmesi gereken hususlar,
Yabancı uyruklu sigortalılara ilişkin sigortalı işe giriş bildirgelerinin,
Çalışma izin belgesindeki izin başlangıç tarihinden itibaren 30 gün içinde,
Çalışma izin belgesinin işverene gönderildiği tarih/tebliğ tarihi ile çalışma izin tarihinin farklı olması halinde çalışma izin belgesinin işverene gönderildiği tarihten/tebliğ tarihinden itibaren 30 günlük süre içinde,
verilmesi halinde yasal süresi içinde verilmiş sayılacağı, ayrıca işyeri bildirgesi ile aylık prim ve hizmet belgesi hakkında da aynı şekilde işlem yapılacağı açıklanmıştır. İşverenlerin işe giriş bildirgesini yukarıda belirtilen süre içerisinde vermeleri halinde işe giriş tarihinin çalışma izin tarihi ile aynı tarih olması şartı aranılmamaktadır.
Yurtdışı başvurusunda dikkat edilmesi gereken hususlar,
Yabancı çalışma izinlerinde yurtdışından başvuru işlemlerinde işçinin Türkiye’ye gelme süresi 6735 sayılı Kanunun 12nci maddesinde belirtilmiştir.
6735 sayılı Kanunun 12nci maddesinde;Yurt dışından yapılan başvuruya istinaden çalışma izni verilen yabancı, çalışma izninin geçerliliğinin başladığı tarihten itibaren altı ay içinde Türkiye’ye gelmek zorundadır. Bu süre içinde Türkiye’ye gelmeyen yabancının çalışma izni iptal edilir.
Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren 30 gün içerisinde sigortalı işe giriş bildirgesi verilmesi gerekmektedir.
Çalışma izin tarihleri ile SGK işe girişleri arasında 30 günden fazla fark bulunan yabancılarla ilgili SGK Denetimlerinde cezai bir durumla karşılaşılmaması ve konunun izahı bakımından; Türkiye’ye giriş evraklarının (Ülkemize giriş tarihini gösterir Pasaport Fotokopisi, Uçak Bileti ) işçinin özlük dosyasında saklanması büyük önem arz etmektedir.
Bilgi ve değerlendirmenize sunarız.